Het ontstaan van deze weersite was eerst een grap en deze grap is uitgegroeid tot deze weersite. Collega zendamateurs hadden een site gemaakt met informatie over hun station en met diverse foto`s er op. Ze vroegen aan mij: "is dat ook niet iets voor jou?"

Ik zei: "nee hoor dat lijkt mij niets", maar later dacht ik er verder over na en dacht "ik heb een weerstation en dat programma wat er bij hoort wil ook op internet." En zo is het een beetje begonnen, begin juni 2004, eerst op een site die gratis wordt aangeboden door mijn internetprovider, maar dat liep al snel vast, want je hebt daarop diverse beperkingen.

 

Toen heb ik maar besloten om zelf een server aan het draaien te maken en ben daar vervolgens mee begonnen. Eerst met Windows 98 en een pentium 233 mhz maar daar was ik snel op uit gekeken, want dat liep niet zo lekker toen maar een andere computer aangeschaft waar na ik nog 3 andere computers heb gehad.

Maar nu werk ik met een IBM  met een Intel Pentium 4 2660 mhz en 1024 mb ddr ram geheugen en een harde schijf van 200 Gbit met als programma Windows XP Prof er op.

Ik host op dit moment de site niet meer op mijn eigen pc omdat je voor uploaden van de site maar

beperkte snelheid hebt en als er veel bezoekers op de site zijn zou het te langzaam lopen.

Daarom host ik de site nu bij one.com en dat werkt goed.

 

Ik bedien deze computer met mijn eigen computer door middel van verbinding met extern bureaublad, dus er zit geen muis en toetsenbord of monitor aan vast.

 

Het weerstation zelf was toen een Ultimeter 2, alleen er zat geen regen en barometer bij. Later heb ik hier voor een ander weerstation aangeschaft die dit wel heeft, dit is een Ultimeter 2000. Ultimeter weerstations zijn goedgekeurd door het 'National Bureau of Weatherstandards'.

Ik werkte tot nu toe altijd nog met mijn IP adres of met een gratis .tk domein om op mijn site te komen. Uiteindelijk heb ik 26 november 2004 een eigen domeinnaam aangeschaft met https://www.weerstationuithuizermeeden.nl wat wel zo mooi en gemakkelijker is natuurlijk.

Moet nog worden aangepast i.v.m. net aangekochte Davis Pro2

Dit is de bedieningspaneel van de Ultimeter 2000 deze is aangesloten op de computer waar het programma Weather display opstaat.

die zorgt voor de weergegevens, en stuurt ze iedere 5 minuten  naar de site en voor weer live wordt het iedere 4 sec naar de site gestuurd.

De temperatuur hygrometer staat achter in de tuin op 1,5meter hoog en is doormiddel van een draad verbonden met de bedieningspaneel en stuurt continu de temperatuur en luchtvochtigheid door.

De windsnelheidmeter dat op +/- 13meter hoogte staat (officieel is dat drie meter te hoog).

Maar omdat ik niet op openveld woon heb ik dit gedaan.

Geeft ook continu dus zonder vertraging de snelheid en de richting van de wind door aan het bedieningspaneel van de Ultimeter, hierdoor wordt er geen windvlaag gemist.

De regenmeter van Ultimeter werkt zonder mechanische of bewegende delen hij geeft iedere 0,25mm neerslag door aan het bedieningspaneel van de Ultimeter.

(uitleg verder op pagina)

Reserve station

De windsnelheidmeter die ik voor dit station gebruik staat op het dak.

Korte uitleg regenmeter Ultimeter pro

De Logitech pro 4000 die achter het raam naar buiten staat te kijken voor de bekende webcam weer plaatjes.

Die aangesloten is op de server en waar het programma wabcameXP de plaatje

Het hoekje waar ik veel bezig ben met de weersite ook staat hier mijn zender.

De twee weerstations staan ieder aan een kant van de monitor.

En om de weergegeven

Op dit kaartje kunt u zien waarUithuizermeeden ligt

s goed te kunnen af lezen hangt er een weather picture bord van Ultimeter (peet bros) aan de muur.

s mee naar de site stuurt.

Webcam voor het vast leggen van het weerbeeld

Neerslag wordt op gevangen door het deksel  van de Ultimeter pro regenmeter.

Waar een gaatje inzit de deksel is op die manier ontworpen dat de regen druppels er niet weer uit vliegen.

 

Hierna komt het regendruppel op de zeef  waar hij door heen gaat vervolgens komt hij bij een gekalibreerd gaatje waar hij door heen valt als hij groot genoeg is (het principe van een infuus)

 

In dat buisje waar de regen drup door valt zitten 4 vergulde pennetjes.

De regendrup veroorzaakt als het ware kortsluiting tussen de pennetjes wat wordt geregistreerd door de elektronica wat op het printje zit.

Als er nu 10 van deze druppen worden geteld dan geeft de elektronica dit door aan de Ultimeter weerstation dat er 0,25mm neerslag is gevallen.

Hierdoor is de meter zeer nauwkeurig en kan ook goed werken met een dikke stort bui.

Voor de temperatuurmeting voor het reserve station ligt er gewoon een voelertje buiten die de temperatuur waarneemt.

 

ook gebruik ik deze windsnelheidmeter als er een storm is want bij een storm leg ik de mast plat om te voorkomen dat hij door de wind wordt platgelegd en schade zou aanrichten.

Voor het reserve station werk ik ook met een Ultimeter 2000 de regenmeter die ik hier voor gebruik is die hier naast staat afgebeeld en deze werkt met een zogenaamde wip wap principe.

Als een schepje vol water is wipt hij om waarna het schepje weer leeg is en geeft het weerstation 0,25mm neerslag aan hierna wordt het andere schepje gevuld en zal ook weer om wippen en dan zal het weerstation 0,5mm aangeven enz…..